Cu 74 de zile înaintea debutului Jocurilor Olimpice de la Londra, gimnastica românească n-are adversari pe Bătrânul Continent. Elevele antrenorilor Mariana Bitang și Octavian Bellu au defilat la Europenele de la Bruxelles, cucerind patru titluri continentale, cu o dublă aur-argint la bârnă și sol. Performanță trasă la indigo cu cea reușită în urmă cu opt ani, exact înainte de Atena 2004, de un alt Dream Team (Ponor / Roșu / Eremia / Ban / Stroescu).
Spectatorii prezenți în sala de la Bruxelles Expo au învățat imnul României. După ce sâmbătă, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Cătălina Ponor, Sandra Izbașa și Raluca Haidu au cucerit aurul pe echipe, învingând Rusia, eterna rivală, ieri „Deșteaptă-te române” a răsunat încă de trei ori! Sandra a deschis seria de aur la sărituri, apărându-și titlul cucerit anul trecut în Berlin, iar aparatele forte ale României – bârna și solul – au adus o dublă de vis: Ponor, aur – Iordache, argint pe „puntea suspinelor” și Iordache, aur – Ponor, argint pe covorul de la sol.
„Vrem mai mult!”
„Un test care ne va spune exact unde ne aflăm cu pregătirea, care ne va da indicații unde mai avem de lucrat și de îndreptat lucruri”, tușa antrenorul Octavian Bellu importanța acestui European. Elevele sale au luat totul în serios: echipa României nu a putut fi răpusă într-o competiție în care a dominat calificările (5 puncte peste Rusia) și a câștigat finala, după un concurs decis la ultima notă. Deși după primele două rotații, sărituri și paralele, tricolorele conduceau cu aproape trei puncte în fața rusoaicelor, acestea au revenit puternic, doar exercițiul sigur al Larisei Iordache la sol înclinând balanța spre România. „Să nu ne îmbătăm cu apă rece! E un titlul european, dar vrem mai mult”, își tempera fetele Mariana Bitang.
Aur pe bandă
Iar fetele au dat ieri, în finalele pe aparate, lovitura de grație, câștigând toate cele trei finale în care au concurat. Cu două sărituri valoroase, Sandra Izbașa s-a impus pentru al doilea an consecutiv la acest aparat, punctând primul aur la zilei. Duelul românesc de la bârnă și sol din calificări, dintre Larisa Iordache și Cătălina Ponor, care au urcat în finală cu cele mai mari note, a continuat și în finale. Intrată ultima în concurs, Ponor și-a respectat statutul de „Regină a bârnei” și, cu un exercițiu aproape perfect, i-a suflat aurul Larisei pe aparatul lat de doar 10 cm. Ambiționată, „Pici” a revenit spectaculos în covorul de la sol și a devansat-o pe Ponor, campioană olimpică în 2004 la acest aparat. O dublă care a făcut din Europene un concurs de casă al României.
Precedent olandez
Cu un progres evident la sărituri și paralele și în continuă creștere a dificultății la bârnă și sol, România se anunță o candidată serioasă la podiumul olimpic de la Londra. În plus, după această etapă, noile elemente, pregătite și repetate deja în antrenamente, urmează să fie introduse și fixate în exerciții. România își ia avânt spre JO, la fel ca în 2004, când reușea o evoluție fantastică la Europenele de la Amsterdam, unde cucerea tot patru medalii de aur, cu același lider, Cătălina Ponor. Totul este însă istorie, iar de azi fetele se vor întoarce iarăși în sală. Sute de repetări, teste de verificare, totul pentru examenul final de peste 74 de zile. România atacă însă Londra din postura de cea mai bună echipă din Europa. Tare, fetele!
Sandra, imbatabilă în verde
Dublă campioană europeană în 2011, Sandra Izbașa (21 ani) a mers la Bruxelles cu obiectivul de a ajuta echipa. Încă luptându-se cu accidentarea de la genunchiul stâng suferită în februarie, Sandra nu a concurat decât la sărituri, aparat la care a urcat, la fel ca anul trecut, în finală. Și la fel ca atunci, Sandra a mizat pe verdele norocos, purtând același costum ca în Berlin. Intrată a doua în concurs, ea a executat două sărituri valoaroase care au urcat-o pe prima treaptă a podiumului. Un scor de 14,883 care nu a mai putut fi bătut de nimeni, doar veterana Chusovitina dându-i puține emoții (14,683). „Nu sunt superstițioasă, pur și simplu s-a nimerit să fie același costum. Mă bucur pentru această medalie, pentru că îmi dă speranțe pentru ce urmează să sar la Londra, unde voi încerca o dificultate mai mare”, a declarat Sandra. Pentru al doilea an consecutiv, România deține supremația la un aparat, considerat în ultimii opt ani „călcâiul lui Ahile”.
Larisa, punct forte la JO
Debutantă la o competiție a senioarelor, Larisa Iordache (15 ani) a fost surpriza României la Bruxelles. Ea a evoluat la patru aparate în calificări și a obținut cele mai mari note la bârnă și sol, un prim duel pe care l-a câștigat cu experimentata Cătălina Ponor. „Pici” nu a dezamăgit nici în finala pe echipe, unde, deși a ratat la bârnă, a reușit să lase repede în urmă eșecul și să facă un exercițiu perfect la sol, cu care a adus titlul european României. Pariul ProSport a dat testul maturității ieri, în finalele pe aparate. Intrată prima la bârnă, bucureșteanca și-a stăpânit perfect emoțiile și a făcut un exercițiu care a propulsat-o pe primul loc, fiind depășită doar de Ponor, care a închis finala. „Pici” nu a cedat însă duelul și la sol, aparatul ei preferat, a câștigat lupta pentru aur. Două medalii de aur și una de argint și Iordache se anunță ca marea speranță a României la Jocurile Olimpice.
6 titluri continentale a cucerit până acum România pe echipe: 1994, 1996, 1998, 2004, 2008 și 2012
Ne-a bucurat mult faptul că am făcut românii fericiți și am fost impresionați de atmosfera creată de suporterii noștri în tribune. Unii au venit din Luxemburg și din alte țări. Râdem la sfârșit, dacă avem de ce. Rezultatele sunt bune, dar trebuie să ne trezim repede, avem puțin timp de relaș, pentru că obiectivul cel mai important – Jocurile Olimpice – e din ce în ce mai aproape Mariana Bitang, antrenor lot național
Am avut o satisfacție când le‑am văzut pe Cătălina și Larisa în spațiul de competiție, îmbrățisându‑se cu Sandra, care era în afara zonei, pentru că nu concura. S-a văzut un transfer de responsabilitate. Au căpătat și fetele roșu în obraji, cum se spune, suport moral înaintea Jocurilor Olimpice, și am încredere că va ieși onorabil la Londra. Fetele au văzut că se poate, a fost un balon de oxigen pentru ele și au fost ca o familie Octavian Bellu, antrenor lot național
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER